Anna’s grote reis is geïnspireerd op het ware verhaal van Anna Abrahamsz. In 1847 ging zij met haar moeder en zusjes mee op het schip van haar vader, een koopvaardijkapitein, naar Nederlands-Indië. Zeereizen waren minder gevaarlijk en duurden korter dan voorheen. Maar een zeiltocht naar de andere kant van de wereld bleef een risico. Het was ook hoogst ongebruikelijk dat een kapitein zijn gezin meenam, het voorstel kwam van de rederij. Kort ervoren had de familie hun enige zoon en broertje verloren en Anna’s vader wilde zijn gezin niet maandenlang achterlaten. De reis van Anna gaat ook over de verwerking van de dood van haar broertje.
Een realistische en meeslepende roman over het leven in de 19de eeuw in Amsterdam en Indië. Voor lezers vanaf 11 jaar.
Het reisjournaal van Anna wordt bewaard in de kluis van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het werd op een kussen binnengebracht en ik mocht het met witte handschoenen aan inkijken… Het groen gemarmerde schrift was in opmerkelijk goede staat. Het was bijna 170 jaar later nog steeds boeiend om te lezen hoe Anna de zeiltocht beleefde en op welke manier ze met haar moeder en zusjes de lange dagen doorbracht. Tegelijkertijd maakte het mij nieuwsgierig naar het leven van een twaalfjarig meisje in het Amsterdam van 1847. Ik heb onderzoek gedaan naar het leven in Nederland en Indië van de negentiende eeuw. Zelf ben ik langdurig in Indonesië geweest en heb ik geprobeerd door de ogen van Anna naar Nederlands-Indië te kijken.
Veel uit de tijd van Anna is nog terug te vinden in Amsterdam. Mocht je de stad bezoeken, kun je haar dagelijkse route (er staat een plattegrond achterin het boek) lopen van de Bloemgracht (het huis) naar de tussenschool (van Anna) en de bewaarschool (van Kaatje). De Jordaan was vroeger een van armste volksbuurten, maar tegenwoordig zijn ‘de negen straatjes’ populair vanwege alle leuke winkeltjes.
Kantjils, de dwerghertjes uit het regenwoud van Indonesië, kun je bekijken in Artis in Amsterdam of in de zoo Antwerpen.
De maatschappij waarin Anna leefde was er een van rangen en standen. Een meisje uit de hoge middenklasse sprak haar ouders aan met ‘vader en moeder’, vanwege de leesbaarheid praat ik in de rest van het verhaal over ‘papa en mama’.
Studenten van de Willem de Kooning Academie maakten korte animatiefilmpjes bij de boeken op de shortlist. Die voor Anna's Grote Reis werd gemaakt door Stephany Concorso:
Bekijk zijn film hier op Youtube.
Boekenbeurs november 2016
‘Anna’s grote reis’ verschijnt: oktober 2016
ISBN 978 0448 2917 41
Leeftijd: 11+/ NUR 283
Geb. 208 pagina’s
Formaat: 145 x 210 mm