Inez was te gast bij ‘in de Paarse Zetel’ voor een postcast interview met Griet Pauwels in Bibliotheek de Krook in Gent.
Het interview gaat over al haar historische boeken.
Beluister hier het hele interview op de Soundcloud van de bibliotheek.
In het schooljaar ‘23-24 was ‘Mathilde ik kom je halen’ BOEKTOPPER in het secundair onderwijs van Vlaanderen.
Leerlingen van het ‘Barnum’ in Roeselaere maakten een boektrailer die je hier kunt bekijken.
Dat betekent dat ‘Mathilde’ in een pakket (met vier andere boeken) wordt aangeboden aan alle leerlingen van het secundair onderwijs in Vlaanderen.
.
16 leesfragmenten die leerlingen kunnen kiezen om op hun mobiel te lezen.
De fragmenten kunnen helpen om een leuk boek te kiezen!
Klik op een onderwerp en lees een verhaal…
Download de app of kijk op: www.jeugbibliotheek.nl
Recensent Nina uit Kazachstan:
“Dit prachtige boek dat me een storm van emoties bezorgde, omdat het onmogelijk is om onverschillig te blijven, lezen over zulk monsterlijk onrecht, is zelfs nu heel belangrijk. Ik begrijp niet waarom schrijvers zelden zo’n belangrijk onderwerp aanraken. Ik raad ten zeerste aan om dit verhaal te lezen.”
Gerany Koerni van De Willem de Kooning Academie in Rotterdam maakte er een filmpje bij, en dat bekijk je hier.
“Een boek over een zwart stukje geschiedenis, iets waar ik toch niet zo goed op de hoogte van was, het voelt vooral heel ver weg. Je leest dit boek misschien in een enkele zit, maar naderhand is het dichtslaan toch niet zo heel simpel. Want in haar nawoord vertelt Inez van Loon dat Mathilde, ik kom je halen het verhaal vertelt van haar grootmoeder, dit is een realiteit van maar een enkele generatie terug.”
Lees de hele recensie hier.
Met enkele lessuggesties!
‘Het verhaal van Mathilde is bijna onvoorstelbaar en tegelijkertijd nog maar zo kort geleden.’
De International Youth Library in München maakt ieder jaar een selectie van de “beste, mooiste , meest opvallende kinder- en jeugdboeken die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Deze boeken worden tijdens de Internationale Kinderbeurs in Bologna gepresenteerd en gaan daarna als reizende tentoonstelling over de wereld.”
In de catalogus zijn 200 titels opgenomen in 37 talen uit 59 landen.
Vijf sterren (Goodreads)
“Zeer sterk boek van een geëngageerd auteur!”
Lees de recensie hier.
“De directe en vlotte manier van vertellen, de vele spannende gebeurtenissen en natuurlijk het dramatische onderwerp missen hun effect niet en zorgen ervoor dat je als lezer geboeid raakt en het boek in een ruk uitleest. Het verhaal is niet alleen spannend, maar geeft ook een goed beeld van het leven bij de start van de vorige eeuw op een steenbakkerij. Zeer geslaagd en de moeite waard voor lezers vanaf elf jaar.”
Hele recensie hier.
Met Bieke Illegems, Tom Meeuws (schepen van Antwerpen) , Wim van Lessen (balletdanser) en Slongs (muzikant)
Bekijk de uitzending hier.
Bekijk de uitzending hier.
Vier hartjes!
Lees de recensie hier.
Artikel van Bas Maliepaard in de Kinderboekenkrant van Nederland, oktober 2018.
Een ‘duo’recensie van Rob van Veen in Levende Talen Magazine:
De schaduwen van Radovar van Marloes Morshuis en Mathilde, ik kom je halen…
“Van Loon schreef met 'Mathilde, ik kom je halen' een prachtig eerbetoon aan de honderduizenden naamloze kinderen die overal op de wereld, in heden en verleden, slachtoffer zijn geworden van kinderarbeid. De directe en vlotte manier van vertellen, de vele spannende gebeurtenissen en natuurlijk het dramatische onderwerp missen hun effect niet en zorgen ervoor dat je als lezer geboeid raakt en het boek in één ruk uitleest. Het verhaal is niet alleen spannend, maar geeft ook een goed beeld van het leven bij de start van de vorige eeuw op een steenbakkerij. Zeer geslaagd en de moeite waard voor lezers vanaf elf jaar.”
“"Iedereen weet wel een land ( vaak ver van je bed) waar nog steeds kinderarbeid is. Je staat er niet bij stil dat zo’n honderd jaar geleden dit ook gewoon dagelijkse kost was in ons eigen land…”
Lees de recensie hier.
“Naast dat ze een feest zijn om te lezen, geven ze een inkijkje in de levens van jongeren, in heden en verleden, veelal met een levensechte historische insteek.”
‘Een steengoed verhaal.Er komen veel interessante thema’s voorbij in het boek zoals: armoede, uitbuiting, kinderarbeid, alcoholisme, opkomst van het socialisme, de invloed van de kerk, verliefdheid, oorlog en familie. Het verhaal laat een goed beeld zien van de omstandigheden waarin de arbeiders in de begin jaren van de vorige eeuw moesten wonen en werken.’
Lees de recensie hier.
‘De schrijfster weet deze armoede en dreigende sfeer goed neer te zetten, zonder er een loodzwaar verhaal van te maken. Vooral het gebruik van woorden uit die tijd - die achterin het boek verklaard worden - brengen het verhaal enorm tot leven en maken het sprankelend. Je waant je als het ware een mede dorpsbewoner van de Rupelstreek. Kortom, een prachtig, invoelend verhaal met erg tot de verbeelding sprekende personages. Heerlijk boek.’
‘Het is echt een prachtig document zodat de jeugd van nu zich zelfs kan inleven in hoe het er vroeger aan toeging.’
‘Zeer sterk boek van een geëngageerd auteur!’ (Katrien Temmerman)
Lees de recensies hier onder het kopje beoordelingen.
Toin Duijx, docent jeugdliteratuur universiteit Leiden en Tilburg, schreef een recensie over "Mathilde" voor het Friesch Dagblad!
‘Inez van Loon schreef een indrukwekkend verhaal over kinderarbeid in België aan het begin van de 20e eeuw. Een aanrader voor scholieren die met het tijdvak Industrialisatie bezig zijn. Van Loon is geen schrijfster die haar lezers intimideert met gruwelijke beschrijvingen van ellende en armoede. Toch is het heel duidelijk hoe zwaar het leven van de arbeiders is, dat blijkt wel uit de beschrijvingen van het dagelijks leven. Daarin is echter ook plaats voor plezier en saamhorigheid.’
Lees de recensie hier.
Luister hier naar het interview.
‘Wat een prachtig nieuw boek van Inez van Loon. Zij schreef in dit boek over het leven van haar oma, die rond 1900 moest werken in een steenbakkerij. Ik heb dit emotionele en schokkende verhaal in één ruk uitgelezen en was er een dag later nog stil van. Onvoorstelbaar dat dit nog maar 100 jaar geleden was. En heftig om te weten dat er nog steeds kinderen op de wereld zijn die in dezelfde omstandigheden leven. Een heel boeiend, interessant en ontroerend verhaal!’
Lees de recensie hier.