Inez was te gast bij ‘in de Paarse Zetel’ voor een postcast interview met Griet Pauwels in Bibliotheek de Krook in Gent.
Het interview gaat over al haar historische boeken.
Beluister hier het hele interview op de Soundcloud van de bibliotheek.
‘De Voorlezer van de sultan’ is winnaar van de Kleine Cervantes 2024, de Jeugdliterauurprijs van de stad Gent.
HET VERLEDEN LEERT JE HET HEDEN BETER BEGRIJPEN.
Na afloop werd Inez geïnterviewd: lees hier het hele interview.
Wendy de Bert (Wendy in Boeken Wonderland), lees-media coach bibliotheken en recensente bij “Jong Literair Nederland”, blikte terug op de kinderboeken die ze in 2023 had gelezen. Ze zei dit over De Voorlezer van de Sultan:
Rubén is kinderboekenspecialist en recensent van LIBRIS.
“Mijn parels YA boeken”.
“Een enorme aanrader”
Prachtig, ontroerend en verrassend boek waarin je als lezer een heel goed beeld krijgt van de wereld in het Ottomaanse Rijk, en specifiek van Constantinopel, vanaf 1902.
Rubén Rodriguez da Silva, kinderspecialist van LIBRIS tipt ‘de Voorlezer van de sultan’
“…En daardoor doet juist dit jeugdboek sterk denken aan de klassieke spektakelfilms, zoals bijvoorbeeld The last emperor. Dit is gewoon waanzinnig mooi!’
‘Een enorme aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur. Je gaat echt van de hoofdpersonen houden.’
Tips van Janneke, docente Nederlands van www.hoewashetopschool.com.
Femke schrijft over ‘De Voorlezer van de sultan’:“om het verleden tot leven te brengen is het gebruik van kinderboeken zéér geschikt. Door spannende, ontroerende en beeldende verhalen kunnen kinderen zich veel beter voorstellen hoe het moet zijn geweest om in een bepaalde tijd te leven. Dit nieuwste boek van Inez van Loon neemt hen ook nog eens mee naar een wereld die altijd compleet verborgen is geweest: de harem van de sultan in Constantinopel. Fascinerende geschiedenis!”
Lees hier de hele recensie
‘Prachtig, ontroerend en verrassend boek waarin je als lezer een heel goed beeld krijgt van de wereld in het Ottomaanse Rijk, en specifiek van Constantinopel, vanaf 1902.’
Lees hier haar recensie
‘Een prachtig verhaal over trouw blijven aan jezelf en over vriendschap die alles overwint.’
Lees hier de hele recensie op Hebban.
Docent Nederlands Bert Hensema:
‘Via een heldere, beeldende en realistische vertelwijze is er aandacht voor de verschillen op het gebied van geloof en afkomst. Daarnaast worden de intriges en jaloezieën onder de haremmeisjes uitvoerig belicht. Ook dat levert een flinke dosis spanning op, waardoor je als lezer geboeid blijft. Bovendien is het een mooie vondst om een bloedstollend spannende klassieker, die ook nog eens goed in het tijdsbeeld past, op te nemen als voorleesverhaal.
Met dit boek levert Inez van Loon wederom een meesterwerkje af. Het verhaal houdt het midden tussen een feeërieke vertelling en een verhaal dat getuigt van historisch realisme. Ze schreef dit boek vooral doordat het haar leuk leek eens een boek te schrijven voor Nederlandse kinderen van Turkse afkomst, maar ongetwijfeld zal ze er een veel groter publiek mee bereiken.’
Bert Hensema schreef al eerder een uitgebreide recensie op Hebban, feeërieke vertelling met historische realisme.
‘Absoluut een aanrader als voorleesboek’
‘Het is ontzettend interessant om meer te weten te komen over het Ottomaanse Rijk via dit boek. Ook de streken en volken die beschreven worden, zijn waarschijnlijk niet bekend: wie kent er bijv. Tjerkessië of de Jezidi’s? Ook in Afrika bestonden nog andere koninkrijken, zoals Nubië. Er zijn maar weinig kinderboeken te vinden over deze tijd of dit onderwerp – Inez van Loon is echt een kei in het ontsluiten van dit soort boeiende, onbekende werelden.’
Lees de gehele recensie hier.
“VOORLEESTIP | De boeken van Inez van Loon zijn mooie voorbeelden van kinderboeken die je kunt voorlezen om projecten of geschiedenislessen te verlevendigen. Haar laatste boek ‘De voorlezer van de sultan’ is ook weer zo geweldig: over het Ottomaanse rijk in 1902. Over een sultan, zijn harem en Lilit en Bilal die daarin terechtkomen. Ja, ook een jongen dus!! Verrassend!
En, let op - dat is ook zo bij de eerdere boeken - ook al staat er alleen een meisje op de cover, alle boeken van Inez van Loon worden ook graag door jongens gelezen. Door mij trouwens ook, want ik leer er elke keer ook nog nieuwe dingen van! Of je nu een les gaat geven over de emigratie naar Australië in de jaren 50, de Sinti tijdens WO II, kinderarbeid begin 20e eeuw, een zeereis naar Nederlands-Indië of over Constantinopel… met deze kinderboeken gaat er een wereld voor je open!”
‘Kortom…een must-read’
‘Inez van Loon, de auteur van De voorlezer van de sultan heeft een sprankelende schrijfstijl. Ze gebruikt zorgvuldig opgebouwde zinnen met weloverwogen woorden die zorgen voor een krachtig verhaal. Haar schrijfstijl is erg beschrijvend en haar rijke taal wordt gebruikt om een levendig beeld te presenteren.’
Lees de gehele recensie hier.
‘De voorlezer van de sultan’ is de Top 40 Kinderboeken van FRAPPANTE FRAGMENTEN binnengekomen en kreeg een luisterfragment:
“De schrijfstijl van Inez van Loon is prettig en toegankelijk. Het verhaal is met veel vaart geschreven en vol spanning en emotie verteld, waardoor je het maar moeilijk weg kunt leggen. Zo knap hoe van Loon je weet mee te nemen naar deze fascinerende tijd en je zo laat meevoelen met Lilit en Bilal en de tijd en omstandigheden waarin zij leven. Dit was voor mij echt een onbekend stukje geschiedenis en ik ben blij dat ik door het lezen van dit boek veel over deze tijd te weten ben gekomen.
Het boek is heel goed in te zetten in de klas.”
Lees de hele recensie hier.
“Zo'n fijn boek om in op reis te gaan, door de tijd en over de wereld!“ zegt Nicky de Boer van Lezenslessen.
Er is ook een speciale lesbrief bij het boek gemaakt!
Informatie: www.lezenslessen.nl
Femke Ganzeman van ‘Leesbevordering in de klas’ tipt ‘De voorlezer van de sultan‘ voor Zomerlezen 2022!
“"Een grote aanrader voor lezers vanaf ca. 11 jaar die interesse hebben in historische verhalen: 'De voorlezer van de sultan’ van Inez van Loon is een prachtig, meeslepend verhaal over een meisje dat zich staande probeert te houden in een leven waar ze zelf nooit voor heeft gekozen. Door de spanning zit je direct in het verhaal, dat veel informatie geeft en de lezer informeert over het leven in het paleis van de sultan aan het einde van het Ottomaanse Rijk. Inhoudelijk is het een sterk en zeer rijk verhaal, en dat geldt ook voor het taalgebruik.”
Lees de recensie hier.
Een eindje verderop wonen een paar oudere dames (waaronder een vroegere bibliothecaresse) die -nieuwsgierig naar het verhaal-
’De voorlezer van de sultan‘ hebben gekocht. Ze spraken af om het boek om de beurt te lezen.
Maar eentje is een beetje ’vergeetachtig’… Ze hebben met z’n allen haar hele huis overhoop gehaald om het boek weer terug te vinden.
“Een fantastisch boekpaar” schrijft Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas.
Kijk op haar website waarom.
“Ik vind dit voor iedereen een aanrader!!!” schrijft Leau Jana. "Het is ook een ontroerend en mooi verhaal. En het geeft je een kijkje in hoe het vroeger was. Dat is heel leuk. Sommige stukken verwachte ik echt totaal niet.”
Lees de bespreking hier.
“Wat kan die Van Loon toch voortreffelijk schrijven! Weer zo’n fascinerend leesboek waarbij je je werkelijk geen moment verveelt. Samen met de helaas te jong overleden Rob Ruggenberg mag Inez zich mijns inziens rekenen tot de absolute top van auteurs van historische fictie voor jongeren in ons land.”
De recensie staat hier.
“Inez van Loon weet een fijn verhaal goed te combineren met de historische context waarbinnen het zich afspeelt. Ook voor dit boek deed ze onderzoek en de lezer kan erop vertrouwen dat de schrijfster trouw blijft aan de historische feiten.”
Lees de recensie hier.
“Wat ben ik aan het doen? Aan het nagenieten van een reisje naar Istanbul!
Met haar historische jeugdroman 'De voorlezer van de sultan' (Clavis, 2022) gaf Inez van Loon me een inkijkje in het fabelachtige verblijf van de sultan van het Ottomaanse Rijk. Ik moet bekennen dat ik er al eens eerder achter de muren had gegluurd, in een andere roman: ‘De stad aan de rand van de hemel’ van Elif Shafak. Maar met ‘De voorlezer van de sultan’ raakte ik tot in de meest geheime vertrekken van het vorstelijke paleis: die van de harem!
De voorlezer van de sultan is een knap geconstrueerde jeugdroman, in een historisch boeiende setting.”
De recensie is hier te lezen.
“Ik schreef het al eens eerder. Inez van Loon schrijft boeken die ik als elfjarige verslonden had. Een prachtige combinatie van een spannend verhaal waarin liefde en vriendschap de boventoon voeren, maar vooral dromen wordt aangemoedigd. Het boek voelt daarentegen niet als een sprookje, maar als een realistisch geheel waar later ook het verval van het Ottomaanse Rijk in wordt meegenomen waardoor Lilit en haar nieuw gevonden vriend Bilal moeten vluchten. Dit zorgt voor een aangename spanningsboog waardoor het maar moeilijk is om dit boek neer te leggen.
Een epiloog die zich een aantal jaar in de toekomst afspeelt maakt het verhaal compleet. Met een diepe zucht sloeg ik De voorlezer van de sultan dicht, ik had er weer een reis opzitten.”
Lees de hele recensie hier.
Bert geeft vijf sterren.
“Met ’De voorlezer van de sultan’ levert Inez van Loon wederom een meesterwerkje af. Het verhaal houdt het midden tussen een feeërieke vertelling en een verhaal dat getuigt van historisch realisme. De fictieve kant van het verhaal is knap verweven met de gebeurtenissen die in het verleden werkelijk hebben plaatsgevonden. Ze schreef dit boek vooral doordat het haar leuk leek eens een boek te schrijven voor Nederlandse kinderen van Turkse afkomst, maar ongetwijfeld zal ze er een veel groter publiek mee bereiken.”
Lees de recensie hier.
Ze geeft het boek vijf sterren. Wat hebben de boekenweek & Ilja Pfeijffer & baklava & de voorlezer van de sultan met elkaar te maken, volgens Edith Tinga?
Lees het hier.
Ze geeft vier sterren. “Een verrassend historisch jeugdboek dat zich afpeelt in een fascinerende omgeving.”
“Ik vind het vooral heel mooi hoe jij een kind echt een kind laat zijn in het verhaal.” schreef Marja mij.
Lees haar recensie hier.
“Inez van Loon weet feit en fictie heel goed met elkaar te verweven. Ook lukt het haar om de spanning goed op te bouwen in een knap gestructureerd verhaal. Een spannend en soms ontroerend verhaal over vrijheid en vriendschap.”
“De voorlezer van de Sultan" biedt een boeiend portret voor jonge lezers vanaf een jaar of 11 met honger naar moderne geschiedenis en andere landen. Van Loons nawoord en alle uitleg achterin het boek maken dat dit boek niet zal misstaan in elke (klas)bibliotheek.
Om kort te gaan: hoe verder ik zal verder schrijven, hoe rijker dit boek zal worden,” zegt Katrien Temmerman in haar recensie, die je hier kunt lezen.
“Inez van Loon heeft met dit boek echt een huzarenstukje geleverd. Ze heeft zich enorm ingeleefd in de tijd van de sultanaten, fantastisch al het opzoekwerk weten te verwerken in het verhaal en van Bilal en Lilit twee onvergetelijke personages gemaakt. Nadat het verhaal afgelopen is, moet je echt weer even omschakelen om weer te landen in 2022. Het is een erg levendig verhaal wat uitnodigt tot meerdere keren lezen omdat er zoveel in te beleven valt.
Grote, grote aanrader!”