21 september ‘De voorlezer van de sultan’ is gekozen tot BOEK VAN DE MAAND door ‘Hij van Nederlands’

Docent Nederlands Bert Hensema:
‘Via een heldere, beeldende en realistische vertelwijze is er aandacht voor de verschillen op het gebied van geloof en afkomst. Daarnaast worden de intriges en jaloezieën onder de haremmeisjes uitvoerig belicht. Ook dat levert een flinke dosis spanning op, waardoor je als lezer geboeid blijft. Bovendien is het een mooie vondst om een bloedstollend spannende klassieker, die ook nog eens goed in het tijdsbeeld past, op te nemen als voorleesverhaal.
Met dit boek levert Inez van Loon wederom een meesterwerkje af. Het verhaal houdt het midden tussen een feeërieke vertelling en een verhaal dat getuigt van historisch realisme. Ze schreef dit boek vooral doordat het haar leuk leek eens een boek te schrijven voor Nederlandse kinderen van Turkse afkomst, maar ongetwijfeld zal ze er een veel groter publiek mee bereiken.’

Bert Hensema schreef al eerder een uitgebreide recensie op Hebban, feeërieke vertelling met historische realisme.


31 augustus 2022 De recensie én lestips van Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas

‘Absoluut een aanrader als voorleesboek’

‘Het is ontzettend interessant om meer te weten te komen over het Ottomaanse Rijk via dit boek. Ook de streken en volken die beschreven worden, zijn waarschijnlijk niet bekend: wie kent er bijv. Tjerkessië of de Jezidi’s? Ook in Afrika bestonden nog andere koninkrijken, zoals Nubië. Er zijn maar weinig kinderboeken te vinden over deze tijd of dit onderwerp – Inez van Loon is echt een kei in het ontsluiten van dit soort boeiende, onbekende werelden.’

Lees de gehele recensie hier.


28 augustus Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas op facebook

“VOORLEESTIP | De boeken van Inez van Loon zijn mooie voorbeelden van kinderboeken die je kunt voorlezen om projecten of geschiedenislessen te verlevendigen. Haar laatste boek ‘De voorlezer van de sultan’ is ook weer zo geweldig: over het Ottomaanse rijk in 1902. Over een sultan, zijn harem en Lilit en Bilal die daarin terechtkomen. Ja, ook een jongen dus!! Verrassend!
En, let op - dat is ook zo bij de eerdere boeken - ook al staat er alleen een meisje op de cover, alle boeken van Inez van Loon worden ook graag door jongens gelezen. Door mij trouwens ook, want ik leer er elke keer ook nog nieuwe dingen van! Of je nu een les gaat geven over de emigratie naar Australië in de jaren 50, de Sinti tijdens WO II, kinderarbeid begin 20e eeuw, een zeereis naar Nederlands-Indië of over Constantinopel… met deze kinderboeken gaat er een wereld voor je open!”


24 augustus Recensie door Karina Leduc op CHICKLIT, vijf hartjes

‘Kortom…een must-read’

‘Inez van Loon, de auteur van De voorlezer van de sultan heeft een sprankelende schrijfstijl. Ze gebruikt zorgvuldig opgebouwde zinnen met weloverwogen woorden die zorgen voor een krachtig verhaal. Haar schrijfstijl is erg beschrijvend en haar rijke taal wordt gebruikt om een levendig beeld te presenteren.’

Lees de gehele recensie hier.


16 augustus 2022 ‘De voorlezer van de sultan’ luisterfragment van FRAPPANTE FRAGMENTEN

‘De voorlezer van de sultan’ is de Top 40 Kinderboeken van FRAPPANTE FRAGMENTEN binnengekomen en kreeg een luisterfragment:


Juli 2022 Recensie door Ivenka Gerbrandy van het Kinderboekenjournaal

“De schrijfstijl van Inez van Loon is prettig en toegankelijk. Het verhaal is met veel vaart geschreven en vol spanning en emotie verteld, waardoor je het maar moeilijk weg kunt leggen. Zo knap hoe van Loon je weet mee te nemen naar deze fascinerende tijd en je zo laat meevoelen met Lilit en Bilal en de tijd en omstandigheden waarin zij leven. Dit was voor mij echt een onbekend stukje geschiedenis en ik ben blij dat ik door het lezen van dit boek veel over deze tijd te weten ben gekomen.

Het boek is heel goed in te zetten in de klas.”

Lees de hele recensie hier.


6 juli 2022 Recensie door Jade van de Clavis Leesclub


juni 2022 BOEK VAN DE MAAND! bij Lezenslessen

“Zo'n fijn boek om in op reis te gaan, door de tijd en over de wereld!“ zegt Nicky de Boer van Lezenslessen.

Er is ook een speciale lesbrief bij het boek gemaakt!

Informatie: www.lezenslessen.nl


29 juni 2022 Zomerlezen

Femke Ganzeman van ‘Leesbevordering in de klas’ tipt ‘De voorlezer van de sultan‘ voor Zomerlezen 2022!


27 mei 2022 recensie ‘Intriges en verraad’ door Nicky de Boer van ‘Lezenslessen’

“"Een grote aanrader voor lezers vanaf ca. 11 jaar die interesse hebben in historische verhalen: 'De voorlezer van de sultan’ van Inez van Loon is een prachtig, meeslepend verhaal over een meisje dat zich staande probeert te houden in een leven waar ze zelf nooit voor heeft gekozen. Door de spanning zit je direct in het verhaal, dat veel informatie geeft en de lezer informeert over het leven in het paleis van de sultan aan het einde van het Ottomaanse Rijk. Inhoudelijk is het een sterk en zeer rijk verhaal, en dat geldt ook voor het taalgebruik.”

Lees de recensie hier.


25 mei 2022 En nu krijg ik zo’n lief kaartje in de bus!

Een eindje verderop wonen een paar oudere dames (waaronder een vroegere bibliothecaresse) die -nieuwsgierig naar het verhaal- ’De voorlezer van de sultan‘ hebben gekocht. Ze spraken af om het boek om de beurt te lezen. Maar eentje is een beetje ’vergeetachtig’… Ze hebben met z’n allen haar hele huis overhoop gehaald om het boek weer terug te vinden.


22 mei 2022 Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas

“Een fantastisch boekpaar” schrijft Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas.

Kijk op haar website waarom.


18 mei 2022 Recensie Leau Jana (11 jaar) op de website van kinderboekenwinkel Casperle

“Ik vind dit voor iedereen een aanrader!!!” schrijft Leau Jana. "Het is ook een ontroerend en mooi verhaal. En het geeft je een kijkje in hoe het vroeger was. Dat is heel leuk. Sommige stukken verwachte ik echt totaal niet.”

Lees de bespreking hier.


10 mei 2022 Recensie van Rob van Veen op ‘Robs Jeugdboekenblog’

“Wat kan die Van Loon toch voortreffelijk schrijven! Weer zo’n fascinerend leesboek waarbij je je werkelijk geen moment verveelt. Samen met de helaas te jong overleden Rob Ruggenberg mag Inez zich mijns inziens rekenen tot de absolute top van auteurs van historische fictie voor jongeren in ons land.”

De recensie staat hier.


10 mei 2022 Recensie Door Susan Venings van ‘Waan en Wijs’

“Inez van Loon weet een fijn verhaal goed te combineren met de historische context waarbinnen het zich afspeelt. Ook voor dit boek deed ze onderzoek en de lezer kan erop vertrouwen dat de schrijfster trouw blijft aan de historische feiten.”

Lees de recensie hier.


23 april 2022 De officiële Boekpresentatie met interviewster Daphne de Haan bij WAANDERS IN DE BROEREN in ZWOLLE


21 april 2022 Recensie ‘Geheime Kamers’ Katrien van Hecke op Hebban (vijf sterren) en in Gentleest.be

“Wat ben ik aan het doen? Aan het nagenieten van een reisje naar Istanbul!
Met haar historische jeugdroman 'De voorlezer van de sultan' (Clavis, 2022) gaf Inez van Loon me een inkijkje in het fabelachtige verblijf van de sultan van het Ottomaanse Rijk. Ik moet bekennen dat ik er al eens eerder achter de muren had gegluurd, in een andere roman: ‘De stad aan de rand van de hemel’ van Elif Shafak. Maar met ‘De voorlezer van de sultan’ raakte ik tot in de meest geheime vertrekken van het vorstelijke paleis: die van de harem!
De voorlezer van de sultan is een knap geconstrueerde jeugdroman, in een historisch boeiende setting.”

De recensie is hier te lezen.


18 april 2022 recensie van Marcella in haar blog ‘Books & Macchiatos’

“Ik schreef het al eens eerder. Inez van Loon schrijft boeken die ik als elfjarige verslonden had. Een prachtige combinatie van een spannend verhaal waarin liefde en vriendschap de boventoon voeren, maar vooral dromen wordt aangemoedigd. Het boek voelt daarentegen niet als een sprookje, maar als een realistisch geheel waar later ook het verval van het Ottomaanse Rijk in wordt meegenomen waardoor Lilit en haar nieuw gevonden vriend Bilal moeten vluchten. Dit zorgt voor een aangename spanningsboog waardoor het maar moeilijk is om dit boek neer te leggen.
Een epiloog die zich een aantal jaar in de toekomst afspeelt maakt het verhaal compleet. Met een diepe zucht sloeg ik De voorlezer van de sultan dicht, ik had er weer een reis opzitten.”

Lees de hele recensie hier.


14 april 2022 Recensie ‘Een feeërieke vertelling met historisch realisme’ van Bert Hensema/ HijvanNederlands op Hebban

Bert geeft vijf sterren.
“Met ’De voorlezer van de sultan’ levert Inez van Loon wederom een meesterwerkje af. Het verhaal houdt het midden tussen een feeërieke vertelling en een verhaal dat getuigt van historisch realisme. De fictieve kant van het verhaal is knap verweven met de gebeurtenissen die in het verleden werkelijk hebben plaatsgevonden. Ze schreef dit boek vooral doordat het haar leuk leek eens een boek te schrijven voor Nederlandse kinderen van Turkse afkomst, maar ongetwijfeld zal ze er een veel groter publiek mee bereiken.”

Lees de recensie hier.


12 april 2022 Recensie van Marguerite Berreklouw in het MAGAZINE van de Amsterdamse KRING.


10 april 2022 Recensie ‘Boeken en Baklava’ van Edith Tinga op Hebban

Ze geeft het boek vijf sterren. Wat hebben de boekenweek & Ilja Pfeijffer & baklava & de voorlezer van de sultan met elkaar te maken, volgens Edith Tinga?

Lees het hier.


7 april Recensie ’Verrassend historisch jeugdboek’ van Marja Hakkenberg op Hebban

Ze geeft vier sterren. “Een verrassend historisch jeugdboek dat zich afpeelt in een fascinerende omgeving.”
“Ik vind het vooral heel mooi hoe jij een kind echt een kind laat zijn in het verhaal.” schreef Marja mij.

Lees haar recensie hier.


3 april 2022 Recensie van Toin Duijx in het ‘Friesche Dagblad’

“Inez van Loon weet feit en fictie heel goed met elkaar te verweven. Ook lukt het haar om de spanning goed op te bouwen in een knap gestructureerd verhaal. Een spannend en soms ontroerend verhaal over vrijheid en vriendschap.”


27 maart 2022 Recensie door Katrien Temmerman van ‘Geen leven zonder boeken’

“De voorlezer van de Sultan" biedt een boeiend portret voor jonge lezers vanaf een jaar of 11 met honger naar moderne geschiedenis en andere landen. Van Loons nawoord en alle uitleg achterin het boek maken dat dit boek niet zal misstaan in elke (klas)bibliotheek.

Om kort te gaan: hoe verder ik zal verder schrijven, hoe rijker dit boek zal worden,” zegt Katrien Temmerman in haar recensie, die je hier kunt lezen.


24 maart 2022 Recensie door Dettie Hengeveld van de Leestafel

“Inez van Loon heeft met dit boek echt een huzarenstukje geleverd. Ze heeft zich enorm ingeleefd in de tijd van de sultanaten, fantastisch al het opzoekwerk weten te verwerken in het verhaal en van Bilal en Lilit twee onvergetelijke personages gemaakt. Nadat het verhaal afgelopen is, moet je echt weer even omschakelen om weer te landen in 2022. Het is een erg levendig verhaal wat uitnodigt tot meerdere keren lezen omdat er zoveel in te beleven valt.
Grote, grote aanrader!”


© Copyright 2009-2023 Inez van Loon