15 augustus 2020 Recensie en lestips van Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas.

Heel blij met de recensie én geweldige lestips van Femke Ganzeman van ‘Leesbevordering in de klas’!

“Op heel veel manieren is dit een ontzettend leerzaam en interessant boek. Het vertelt over de emigratie in de jaren ’50 (handig daarbij is ook het voorwoord met extra uitleg over die tijd), over het racisme ten opzichte van de Aboriginals, over vreemdelingenhaat, over het onherbergzame landschap van Australië (de outback) en het laat je nadenken over wat echt belangrijk is inhet leven.”

Lees de hele recensie en alle lestips hier.


12 augustus 2020 Recensie door Robsjeugdboekenblog

Sara’s walkabout is een voortreffelijk verhaal, geheel geschreven vanuit de ogen van een dertienjarige zoals de wereld er in de jaren vijftig uitzag. Vooraf deed Van Loon grondig research naar de ervaringen van Nederlandse immigranten in Australië. Het boek is voorzien van een verklarende woordenlijst, alsmede een uitgebreid nawoord waarin de schrijfster haar verhaal voorziet van achtergrondinformatie.

Lees de recensie hier.


Augustus 2020 De keuze van de Bibliotheek van Gent voor de zomer van 2020.

In de leeftijdscategorie van 12-14 jaar:


Editie juni / juli 2020 In de Dutch Courier van Australië.


27 juli 2020 Twee recensies, van Katrien Temmerman en Mathilde Talens bij ikvindlezenleuk.

Steekwoorden Katrien: avontuurlijk, geheimzinnig, interessant, kort, mooi, realistisch.
Mathilde: avontuurlijk, ontroerend, realistisch, romantisch, verrassend

Lees de recensie hier.


11 juli 2020 Recensie van Toin Duijx in het Friesch Dagblad.

“Een vlot geschreven en goed opgebouwde historische jeugdroman.
Daarin komt de problematiek rondom de Aboriginals, bij wie kinderen destijds werden weggenomen om opgevoed te worden in autochtone gezinnen, aan de orde. Veel informatie is organisch verwerkt in een levendig en ontroerend verhaal.”


23 juni 2020 Recensie door Dettie van de Leestafel.

“Dit is zo'n boek dat je helemaal meesleurt het verhaal in. Elke keer als je genoodzaakt bent te stoppen met lezen moet je even beseffen dat je in je eigen huis bent en niet in Australië bij Sara. Dankzij Sara's verhaal leer je veel over het Australië van toen en achterin het boek worden de specifiek Australische woorden verklaard, wat erg prettig is.
Daarnaast is het een erg aansprekend verhaal van alle tijden over een meisje dat haar weg zoekt in haar leven. Met alle ups en downs die daarbij horen.”


21 juni 2020 Campagne Zomerlezen bij Uitgeverij Clavis.

Sara’s Walkabout is leestip bij wereldreizen.


15 juni 2020 Recensie van Edith Tinga op Hebban. Een boemerang…

“Er komen veel interessante thema’s voorbij in het boek zoals verliefdheid vriendschap, emigratie, identiteit, pesten, school, inburgering en familiebanden. Zowel Saar als Otis missen hun ouders. Otis is als klein kind van zijn ouders gescheiden en groeit op in een pleeggezin. Hoewel zijn ouders mijlenver van hem vandaan zijn, zijn ze in zijn gedachten heel dichtbij. Sara’s vader is dichtbij, maar hij is voor het meisje onbereikbaar. Vader zit met zijn gedachten duizenden kilometers bij zijn kinderen vandaan.”


11 juni 2020 Interview SBS/Dutch in Australië

Het interview staat online.

Er is ook een Engelse versie van het interview beschikbaar:

Scroll naar beneden voor het bijbehorende artikel.


9 juni Interview over Sara’s Walkabout door Nikki Sillevis in het PAROOL

Foto Nosh Neneh


8 juni Boekentip van Jeanette van Neerven van Boekhandel van Piere in Eindhoven


25 mei 2020 Recensie van de NerdyGeekyFanboy…

…die eigenlijk nooit over een 11+ boek schrijft!
“Mocht je meer willen weten over Australië en de situatie in 1959 voor Nederlandse immigranten, is dit het boek voor jou. De sfeer is realistisch en je waant je haast in een andere wereld, wat jouw wereldbeeld alleen maar vergroot.”

Klik voor de recensie.


25 mei recensie door Susanne Koster, auteur en recensente

“Als er één auteur is die schijnbaar zonder moeite kinderen (en stiekem ook volwassenen) zachtjes mee kan tronen naar een ontroerend en spannend avontuur uit een verleden is het Inez van Loon. Net als in haar andere historische jeugdromans laat de auteur ons kennismaken met een periode die vaak voor kinderen niet of nauwelijks bekend is. Ook in dit prachtige verhaal staan de verhoudingen tussen kinderen en volwassenen centraal, naast de als ‘normaal’ beschouwde discriminatie van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals.
De nuchtere en ongecompliceerde schrijfstijl van Inez van Loon zorgt ervoor dat je blijft doorlezen. Het zou me niet verbazen wanneer dit boek wederom genomineerd zou worden voor de Thea Beckmann prijs.”

De hele recensie:


24 mei 2020 De recensie door Ineke van Nispen van de LIBRIS site!


23 mei 2020 Recensie Marja Hakkenberg (docent Nederlands) bij Hebban

“De eerlijke en onopgesmukte verteltrant van Inez van Loon geeft jongeren een beeld van hoe het was om in de Australische maatschappij van de vorige eeuw je weg te vinden, wanneer je niet voldeed aan de normen. Het thema van rassenscheiding en discriminatie geeft daarnaast een meerwaarde aan dit boek. Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een jonge Aboriginal laat Inez van Loon zien dat discriminatie in die tijd gemeengoed was.. Het verhaal is daarnaast boeiend en spannend beschreven, waardoor jongeren vanaf ongeveer 11 jaar zich goed kunnen inleven in het verhaal.”

Lees hier de hele recensie.


20 mei 2020 Live interview met Paul Marseille bij Waterweg wordt wakker, omroep Vlaardingen.


8 mei 2020: een boekpresentatie in coronatijden!


© Copyright 2009-2020 Inez van Loon