1 december 2022, Recensie van Juf Jantine Leest Een prachtig boek voor de bovenbouw!

“Een prachtig en ontroerend boek dat je niet meer loslaat, en van wie je de hoofdpersonen in je hart sluit.
Wist je dat Sara’s walkabout ook is opgenomen in de Canon van Nederland?
Het boek is dus ook heel goed toe te passen in de klas, als het gaat over het na-oorlogse Nederland.


14 november 2022, Boekentip over Kinderrechten bij ‘KIDSWEEK IN DE KLAS’

“Dit verhaal over (emigratie naar) Australië in de jaren ’50 maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is dat er een Kinderrechtenverdrag is opgesteld door de Verenigde Naties. Want wat zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd met Aboriginal-kinderen! Het is schokkend om in dit verhaal te lezen hoe zij destijds bij hun ouders werden weggehaald, een nummer kregen in plaats van een naam en hun hele culturele opvoeding moesten vergeten bij een westers pleeggezin. Als je dit boek voorleest in de klas, dan is het absoluut de moeite waard om kinderen te laten nadenken welke (huidige) kinderrechten destijds allemaal geschonden werden.”

Lees het hele artikel hier.


20 november 2021 Boekbespreking Leau Jana voorKinderboekenwinkel Casperle Amsterdam

Leau Jana (11 jaar) schreef een geweldige boekbespreking over SARA’s WALKABOUT op de website van Kinderboekenwinkel Casperle in Amsterdam!

"Saar is verhuisd naar Australië. Maar dat vindt ze helemaal niet leuk. Ze heeft geen vrienden meer en op school haalt ze slechte cijfers. Waarom moest haar vader nou weer naar de andere kant van de wereld?! Maar ze ontmoet wel iemand. Een jongen. Otis. Hij is een halve Aboriginaljongen. En dan ontdekt ze iets. Wat voor geheimen heeft haar vader? Samen met Otis loopt ze weg. Een spannende tocht vol gevaren in de bush volgt. Zal het haar lukken weg te komen? En wat is het geheim van vader?

Ik vind het een heel leuk boek. Er zit veel emotie in. Het is spannend en je wil doorlezen. Het broertje van Saar, Simon, is erg grappig en leuk. En de vriend van Simon, Jack, is ook erg grappig. Je leert ook veel over de natuur in Australië en over de tradities van de Aboriginals."

Lees de hele bespreking hier.


Augustus 2021 Recensie van Bert Hensema van ‘Hijvannederlands’


30 juli 2021 Sara’s Walkabout is boekentip van ONDERWIJSENZO

Met een luisterfragment op Spotify: link.


10 juli 2021 schreef 'Leesbevordering in de klas’ over Sara’s Walkabout

“Gisteren las ik vol verbijstering een artikel van National Geographic over de onderdrukking van Canadese indianenstammen, dat mij enorm deed denken aan het boek Sara’s walkabout. In dat boek beschrijft Inez van Loon namelijk hoe Aboriginalkinderen bij hun ouders weg werden gehaald en in tehuizen of in andere gezinnen werden gestopt voor een Westerse opvoeding. Ze kregen een andere naam of zelfs een nummer en mochten hun eigen taal niet meer spreken. Bizar gewoon. En nu las ik dus dat met de Inuit precies hetzelfde is gebeurd! Dat is toch niet te bevatten?!
Wat ongelooflijk waardevol zijn dit soort kinderboeken dus: ze vertellen kinderen niet alleen over vroeger, maar laten je ook nadenken over hoe mensen toen dachten én wat dat betekent voor ons huidige leven…”

Lees de recensie hier.


14 mei 2021 Recensie door Ivenka Gerbrandy- van Stralen van het Kinderboekenjournaal

“Wat is dit een prachtig en ontroerend verhaal. In dit boek komen veel onderwerpen aan de orde: emigratie in de jaren ’50, Aboriginals en Australië, kolonisatie en racisme.
Jongeren vanaf 11 jaar die houden van een boeiend en spannend geschreven historisch verhaal, zullen smullen van dit boek.”

Lees de hele recensie hier.


December 2020 Vier sterren, recensie door Conny op het Kinderboekenblog

“Naast leesmomenten waarbij ik ongelooflijk vond dat zoiets toen kon gebeuren waren er ook momenten in het verhaal waarbij Saar soms zo gelukkig kon zijn met eigenlijk heel kleine dingen. De vertelstijl van Inez van Loon is prettig en het taalgebruik niet te moeilijk. Terwijl je met Saar in een bijzonder verhaal duikt leer je toch een hoop over dit stuk geschiedenis.

Als je graag wat meer leest over deze geschiedenis, gegoten in een spannend en avontuurlijk verhaal, is dit verhaal een echte aanrader.”

Klik voor de hele recensie hier.


15 oktober 2020 Recensie door Susan Venings van ‘Waan en wijs’

“Inez van Loon heeft weer een prachtig historisch verhaal geschreven waarin ze de belevingswereld van puber Saar geloofwaardig beschrijft en deze soepel verbindt met een bijzondere periode in de geschiedenis.”

Lees de hele recensie hier.


Oktober 2020 SARA’s WALKABOUT in de KINDERBOEKENKRANT van Nederland!

Het thema van de Kinderboekenweek 2020: historische boeken!


3 oktober 2020 Recensie van Katrien Temmerman op ‘geen leven zonder boeken’

“Het valt me weer op: het hoofdpersonage is wéér een meisje dat sterk in haar schoenen staat! Sara's walkabout is een fris, avontuurlijk, spannend en realistisch boek.
Voor volwassenen die als kind graag de boeken van Thea Beckman gelezen hebben, en nu voor hun kinderen iets gelijkaardigs zouden zoeken is Sara's Walkabout een must-read. Voor volwassenen die graag weten wat hun kinderen lezen, en daar zelf nog van willen genieten ook. Voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar hoe het vroeger was, en daar meer over willen lezen.”

Lees de hele recensie op ‘geen leven zonder boeken


September 2020 STOERE MEIDEN, verhalen over jonge vrouwen uit één stuk.

Een artikel van Rob van Veen in het LEVENDE TALEN MAGAZINE!
Wat hebben ‘Offerkind’, ‘Sophie op de daken’ en ‘Sara's Walkabout’ gemeen…
“Pippi uit de verhalen van Astrid Lindgren, Matilda van Roald Dahl, Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. Wie kent ze niet? En van meer recente datum Lampje uit de glijknamige roman van Annet Schaap, en Katniss Everdeen uit de trilogie, De hongerspelen (Suzanne Collins). Het zijn stuk voor stuk onvergetelijke verhaalfiguren. Stoere meiden, rebelse personages met wie je je als lezer maar wat graag identificeert.Hierna aandacht voor drie pas verschenen jeugdboeken waarin de hoofdrol is weggelegd voor een heldin, een jonge vrouw met een sterke persoonlijkheid.
Alle verhalen zijn zeer geschikt voor leerlingen in de onderbouw.”


15 augustus 2020 Recensie en lestips van Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas.

Heel blij met de recensie én geweldige lestips van Femke Ganzeman van ‘Leesbevordering in de klas’!

“Op heel veel manieren is dit een ontzettend leerzaam en interessant boek. Het vertelt over de emigratie in de jaren ’50 (handig daarbij is ook het voorwoord met extra uitleg over die tijd), over het racisme ten opzichte van de Aboriginals, over vreemdelingenhaat, over het onherbergzame landschap van Australië (de outback) en het laat je nadenken over wat echt belangrijk is inhet leven.”

Lees de hele recensie en alle lestips hier.


12 augustus 2020 Recensie door Robsjeugdboekenblog

Sara’s walkabout is een voortreffelijk verhaal, geheel geschreven vanuit de ogen van een dertienjarige zoals de wereld er in de jaren vijftig uitzag. Vooraf deed Van Loon grondig research naar de ervaringen van Nederlandse immigranten in Australië. Het boek is voorzien van een verklarende woordenlijst, alsmede een uitgebreid nawoord waarin de schrijfster haar verhaal voorziet van achtergrondinformatie.

Lees de recensie hier.


Augustus 2020 De keuze van de Bibliotheek van Gent voor de zomer van 2020.

In de leeftijdscategorie van 12-14 jaar:


Editie juni / juli 2020 In de Dutch Courier van Australië.


27 juli 2020 Twee recensies, van Katrien Temmerman en Mathilde Talens bij ikvindlezenleuk.

Steekwoorden Katrien: avontuurlijk, geheimzinnig, interessant, kort, mooi, realistisch.
Mathilde: avontuurlijk, ontroerend, realistisch, romantisch, verrassend

Lees de recensie hier.


11 juli 2020 Recensie van Toin Duijx in het Friesch Dagblad.

“Een vlot geschreven en goed opgebouwde historische jeugdroman.
Daarin komt de problematiek rondom de Aboriginals, bij wie kinderen destijds werden weggenomen om opgevoed te worden in autochtone gezinnen, aan de orde. Veel informatie is organisch verwerkt in een levendig en ontroerend verhaal.”


23 juni 2020 Recensie door Dettie van de Leestafel.

“Dit is zo'n boek dat je helemaal meesleurt het verhaal in. Elke keer als je genoodzaakt bent te stoppen met lezen moet je even beseffen dat je in je eigen huis bent en niet in Australië bij Sara. Dankzij Sara's verhaal leer je veel over het Australië van toen en achterin het boek worden de specifiek Australische woorden verklaard, wat erg prettig is.
Daarnaast is het een erg aansprekend verhaal van alle tijden over een meisje dat haar weg zoekt in haar leven. Met alle ups en downs die daarbij horen.”


21 juni 2020 Campagne Zomerlezen bij Uitgeverij Clavis.

Sara’s Walkabout is leestip bij wereldreizen.


15 juni 2020 Recensie van Edith Tinga op Hebban. Een boemerang…

“Er komen veel interessante thema’s voorbij in het boek zoals verliefdheid vriendschap, emigratie, identiteit, pesten, school, inburgering en familiebanden. Zowel Saar als Otis missen hun ouders. Otis is als klein kind van zijn ouders gescheiden en groeit op in een pleeggezin. Hoewel zijn ouders mijlenver van hem vandaan zijn, zijn ze in zijn gedachten heel dichtbij. Sara’s vader is dichtbij, maar hij is voor het meisje onbereikbaar. Vader zit met zijn gedachten duizenden kilometers bij zijn kinderen vandaan.”

Klik hier voor de recensie.


11 juni 2020 Interview SBS/Dutch in Australië

Het interview staat online.

Er is ook een Engelse versie van het interview beschikbaar:

Scroll naar beneden voor het bijbehorende artikel.


9 juni Interview over Sara’s Walkabout door Nikki Sillevis in het PAROOL

Foto Nosh Neneh


8 juni Boekentip van Jeanette van Neerven van Boekhandel van Piere in Eindhoven


25 mei 2020 Recensie van de NerdyGeekyFanboy…

…die eigenlijk nooit over een 11+ boek schrijft!
“Mocht je meer willen weten over Australië en de situatie in 1959 voor Nederlandse immigranten, is dit het boek voor jou. De sfeer is realistisch en je waant je haast in een andere wereld, wat jouw wereldbeeld alleen maar vergroot.”

Klik voor de recensie.


25 mei recensie door Susanne Koster, auteur en recensente

“Als er één auteur is die schijnbaar zonder moeite kinderen (en stiekem ook volwassenen) zachtjes mee kan tronen naar een ontroerend en spannend avontuur uit een verleden is het Inez van Loon. Net als in haar andere historische jeugdromans laat de auteur ons kennismaken met een periode die vaak voor kinderen niet of nauwelijks bekend is. Ook in dit prachtige verhaal staan de verhoudingen tussen kinderen en volwassenen centraal, naast de als ‘normaal’ beschouwde discriminatie van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals.
De nuchtere en ongecompliceerde schrijfstijl van Inez van Loon zorgt ervoor dat je blijft doorlezen. Het zou me niet verbazen wanneer dit boek wederom genomineerd zou worden voor de Thea Beckmann prijs.”

De hele recensie:


24 mei 2020 De recensie door Ineke van Nispen van de LIBRIS site!


23 mei 2020 Recensie Marja Hakkenberg (docent Nederlands) bij Hebban

“De eerlijke en onopgesmukte verteltrant van Inez van Loon geeft jongeren een beeld van hoe het was om in de Australische maatschappij van de vorige eeuw je weg te vinden, wanneer je niet voldeed aan de normen. Het thema van rassenscheiding en discriminatie geeft daarnaast een meerwaarde aan dit boek. Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een jonge Aboriginal laat Inez van Loon zien dat discriminatie in die tijd gemeengoed was.. Het verhaal is daarnaast boeiend en spannend beschreven, waardoor jongeren vanaf ongeveer 11 jaar zich goed kunnen inleven in het verhaal.”

Lees hier de hele recensie.


20 mei 2020 Live interview met Paul Marseille bij Waterweg wordt wakker, omroep Vlaardingen.


8 mei 2020: een boekpresentatie in coronatijden!


© Copyright 2009-2024 Inez van Loon